Eisen die aan de inrichting van een piercing studio worden gesteld.

Alvorens je een piercingstudio kunt beginnen moet er aan een aantal eisen voldaan worden, deze zijn beschreven in een veiligheidscode. Deze wordt samengesteld en beheert door het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid en zijn als downloadbaar bestand onder de naam hygiënerichtlijnen ( hier te downloaden). Er is een vergunningstelsel waarbij om de 3 jaar een vergunning moet worden aangevraagd bij de plaatselijke GGD, deze  voert dan een controle van de studio uit en als aan alle eisen is voldaan wordt de vergunning verleend. De voedsel en waren autoriteit is belast met de controle en kan zonodig sanctionerend optreden.

Vanuit dit wettelijk kader kun je zien dat veiligheid een belangrijk punt is. Deze veiligheid valt uiteen in een tweetal hoofdzaken.

Het eerste is veiligheid voor je klant waarbij de hygiëne en preventie de hoofdrol spelen. Zo is natuurlijk het klaar hebben staan van een gestandaardiseerde verbanddoos een stuk preventie. Veel piercers denken dat ze met hun gewone gebruiksmiddelen voldoende in kunnen spelen op kleine ongelukjes en meestal zal dat inderdaad kunnen, maar toch is het een goede zaak dat je standaard een doos gereed hebt waar je van op aan kunt wat de inhoud betreft. De GGD controleert ook daadwerkelijk of deze verbanddoos aan de eisen voldoet. Verder is het ook aan te bevelen dat er minimaal één persoon in de zaak geschoold is in de beginselen van de EHBO, dit dmv een EHBO opleiding of andere scholing op dit gebied. 

Een ander punt dat steeds tussen de regels door komt kijken is veiligheid voor jou als piercer zelf. Dit is een iets moeilijker onderwerp, want diverse aspecten zijn in verschillende wettelijke regelingen ondergebracht en niet alles is onverkort op iedereen toepasbaar. Zo zijn arbo regelingen wel toepasbaar op werknemers, maar op iemand die eigen baas is, is de grip die deze regelingen hebben toch minder sterk.

Inrichting van de studio.

De richtlijnen geven wat aanwijzingen over de uitvoering van bijvoorbeeld het sanitair, de wanden en vloeren, verlichting en luchtbehandeling. Het gebruik van een autoclaaf en ultrasoonreiniger zijn verplicht. Een groot aantal zaken die je nodig hebt om daadwerkelijk te kunnen piercen vallen echter buiten het bereik van de richtlijnen. Zo zul je verschillende handgereedschappen nodig hebben, naalden, sieraden en een behandeltafel of behandelstoel.

De autoclaaf.

De huidige eis is dat alle instrumenten en sieraden die bij het piercen gebruikt worden steriel zijn. Het zal theoretisch mogelijk zijn op basis van wegwerpartikelen alles steriel in te kopen, in dat geval is het niet noodzakelijk dat je over een autoclaaf beschikt. De praktijk is echter dat meestal instrumenten gebruikt worden die aan wat hogere eisen voldoen, deze moet je zelf steriliseren, evenals de meestal in bulk gekochte sieraden.

Elders worden de verschillende sterilisatie processen behandeld. Als je bij het piercen geen opvangbuisjes gebruikt, zul je geen holle instrumenten hoeven te steriliseren. Je kan dan volstaan met een S klasse of een VS klasse autoclaaf. Als je wel opvangbuisjes gebruikt dan kom je al gauw toe aan de eis voor een B klasse autoclaaf. Het is in theorie mogelijk alles onverpakt te steriliseren. Je moet dit dan vlak voor iedere klant opnieuw doen. Een cassette autoclaaf van het merk Statim is uitermate geschikt voor dit doel.

Het is beter om alles apart verpakt te steriliseren. Hier is speciaal verpakkingsmateriaal voor ontwikkeld. Het bestaat uit een voorkant van doorzichtig folie die aan een papieren achterkant gesealed zit. Het materiaal is als kant en klare zakjes te koop in diverse maten al dan niet met een zelfklevende sluitrand. Ook is het op rol te krijgen, hierbij heb je een seal apparaat nodig om de zakjes op de gewenste lengte te sealen.

Dit sealen is eigenlijk het verwarmen van de folie over een voorgeschreven breedte waarna de folie goed plakt op de papieren onderlaag, dit moet met een voorgeschreven druk gebeuren. Tijdens het sterilisatie proces wordt door de stoom het papier doorlaatbaar voor stoom. Deze stoom kan het ingeslotene omgeven en zodoende verhitten tot de juiste temperatuur. Veel gebruikte temperaturen zijn 121 en 134 graden celsius.

Als je holle materialen gebruikt kan het zijn dat de koude lucht hier niet uitgedreven wordt. Een deel van het inwendige kan dan niet de benodigde temperatuur bereiken en is niet afdoende gesteriliseerd. De manier om deze koudeplekken aan te pakken is voor het sterilisatie proces een aantal keren vacumeren. Na dat de ketel door de stoomproductie op temperatuur en druk gebracht is wordt het proces onderbroken en wordt de ketel vacuum gezogen. Als je dit twee of drie maal herhaalt ben je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid alle koudezakken kwijt.

De ultrasoonreiniger.

De meeste ultrasoonreinigers voldoen wel aan de acoustische eisen, maar er is een groot verschil in degelijkheid van de behuizing en de afmetingen. Als je dit apparaat intensief gebruikt is het  van belang dat de behuizing degelijk genoeg is, de goedkope apparaten zoals die veel door pedicures gebruikt worden voldoen dan niet. Zorg er voor dat de afmeting zodanig is dat je al je gereedschappen er in geopende toestand in kunt leggen. In principe is dit een reinigende stap, dus zijn er geen middelen nodig die een goedkeuringsnummer hebben. Wel dient in de gebruiksaanwijzing vermeld te zijn dat het middel geschikt is voor ultrasoonreinigers. Er zijn combinatiemiddelen, die reinigen en desinfecteren in één stap, deze hebben doorgaans een CE markering. Deze middelen vallen onder de medische hulpmiddelen en mogen dan ook alleen als zodanig toegepast worden. Je mag ze als reiniger wel gebruiken, maar omdat desinfectiemiddelen in Nederland een N nummer moeten hebben mag je ze hier niet als desinfectans gebruiken. Momenteel wordt deze wetgeving aangepast aan de Europese wetgeving, dit maakt de keuze niet gemakkelijker.

De behandeltafel.

Hoewel je met een simpele keukenstoel een heel eind zult komen werkt een goede behandelstoel of tafel wel zo gemakkelijk. Als je gewend bent je klanten liggend te prikken dan is een vlakke onderzoekstafel of massagetafel een goede keuze, maar als je liever in zittende positie prikt is een stoel of verstelbare behandeltafel beter. Bedenk ook of je onder de gordel wilt piercen, hierbij kan het fijn zijn als je beensteunen aan de tafel kan bevestigen. Mogelijkheid voor hoogteverstelling is zeker als je veel pierced en je rug wat wilt ontzien belangrijk. Het is dan ook gemakkelijker een goede werkhouding te vinden. Kies voor een oppervlak dat gemakkelijk schoongemaakt kan worden.

Het instrumentarium.

Het is mogelijk om veel piercings freehand, ofwel uit de vrije hand te zetten en daarmee het gebruik van instrumenten tot een minimum te beperken. Vanuit de vervorming van het weefsel tijdens het klemmen is wel iets te zeggen voor freehand werken, maar soms kan de beweeglijkheid van het weefsel of de plaats het gebruik van een tang rechtvaardigen, pas die werkwijze toe waar je je het meest zeker bij voelt.

Een aantal instrumenten blijf je nodig hebben. Kies voor goede kwaliteit instrumenten van chirurgisch staal. Hoewel er piercers zijn die het freehand werken als superieur beschouwen is de toegevoegde waarde ervan niet echt aantoonbaar en mag je het als een verkooptruc zien. De oorsprong van het freehand piercen ligt in Amerika, waar ook het gebruik van de tangen die voor het piercen geschikt zijn als medisch hulpmiddel aangemerkt werden en dus alleen door een gelicentieerde verpleegkundige of een arts gebruikt mochten worden.

Voor het piercen kun je een tang gebruiken om het weefsel waar je doorheen prikt te fixeren. Er zijn verschillende modellen, zowel met een dicht oog, als met een open oog om het verwijderen van de tang na het prikken te vergemakkelijken. Indien je tangen met een gesloten oog gebruikt is het nodig het aansluitstukje van de naald af te knippen, hierdoor kun je de tang verwijderen.

De tang volgens Pennington, met een driehoekig oog is handig als je weinig ruimte hebt, bijvoorbeeld een frenumpiercing of een mannentepel, gezien de scherpe hoekjes kan hij soms vervelend zitten.

De tang volgens Foerster met een ovaal oog is vrij universeel te gebruiken. In een grotere uitvoering is hij erg geschikt voor een tongpiercing, hierbij is het handig de bekken iets te verbuigen zodat ze ongeveer parallel staan als de tong er tussen geklemd zit. Voor het prikken van een neusseptum is een speciale tang met kleine oogjes en zodanig gebogen dat hij om de kraakbenige rand van het septum valt. Deze tang is ook erg geschikt voor het plaatsen van een triangle.

Chirurgische scharen horen ook tot de inventaris, op zich worden niet hogere eisen aan de schaar gesteld dan dat hij in de autoclaaf gesteriliseerd kan worden.  

De meeste ringen hebben een losse sluiting, dit kan een kogel zijn of een staafje. Het zit tussen de uiteinden van de ring geklemd. Om dit deel op zijn plaats te krijgen moet je met een ringopen tang de ring iets open drukken zodat het sluitstukje er tussen kan. Door de ring weer terug op spanning te laten komen zodat de uiteinden in de putjes van de kogel vallen zal deze op zijn plaats blijven zitten. In de gereedschappenzaken zijn dit soort tangen bekend als binnenveerring tang of seegerring tang. Ze zijn niet geschikt voor je praktijk, ze zijn immers niet roestvast en niet goed steriliseerbaar. Je klant kan ze wel in eigen beheer gebruiken.

Soms gebeurt het dat een ring iets te ver is open gebogen. Het sluitstukje kan dan niet meer vastgeklemd worden. Met de ring sluit tang kun je de ring weer terug buigen zonder dat hij knikt.

Ballholders zijn kleine grijpertjes om de kleine kogeltjes vast te kunnen pakken. Ze zijn zo gemakkelijker op hun plaats vast te draaien draaien.

Er zijn een paar technieken beschreven waarbij je een opvangbuisje gebruikt. Dit gebruik je dan om te voorkomen dat de naaldpunt die van buiten naar binnen in een (relatieve)holle ruimte terechtkomt daar schade aanricht aan andere weefsels. Daarnaast zijn er andere technieken beschreven waarbij de prikrichting omgekeerd is en het buisje niet nodig is. Voorbeelden zijn de neusvleugel, de prins Albert en de verticale hoedpiercing.

Soms is het nodig om een piercing op te rekken naar een grotere maat. Voor dit doel zijn speciale tapers die in de hele range aan maten verkrijgbaar is. Afhankelijk of ze gevolgd worden door een ring of een barbell zijn ze voorzien van een holte dan wel een schroefdraad.

Over de te gebruiken naalden is veel discussie geweest. Vanuit Amerika is het gebruik van de zogenaamde blades geïntroduceerd, dit zijn in feite dikke injectie naalden waar het aansluitstukje (hub) niet geplaatst is. Hierdoor zijn ze voor de Amerikaanse wetgeving geen medical device met alle beperkende mogelijkheden voor het gebruik. In Amerika mogen medical devices alleen door een gelicentieerde verpleegkundige of arts gebruikt worden. Het op Amerikaanse leest geschoeide Body Manipulations heeft een aantal piercers opgeleid die deze techniek hebben aangeleerd. Om zo veilig mogelijk te werken met deze naalden wordt tegen de uittree kant een kurk geplaatst waar de naald na het steken in gedrukt wordt. Hierdoor is de kans op prikincidenten vrij klein. Het LCHV oordeelde desondanks dat de kans op prikincidenten te groot was en schreef dwingend de canule naalden voor. Met de introductie van de micro dermals is echter een nieuwe toepassing voor de blades ontstaan, ze worden daarom momenteel gedoogd.

De canule naalden worden normaliter gebruikt voor het plaatsen van een infuus, door het kunststof buisje is de punctieplaats minder kwetsbaar. Hoewel beweert wordt dat deze naalden minder kans op prikincidenten geven is dit niet eenduidig te bewijzen. Daar waar bij blades vrij algemeen een kurk gebruikt wordt om de naald meteen na het uit de huid treden op te vangen, gebeurt dit bij de canulenaalden zelden of nooit. Het gebruik van een kurk bij deze naalden is niet echt handig, want de naald snijd niet over de volledige breedte, zoals een blade. Het hulsje dat enigszins taps toeloopt zal bij het in de kurk drukken te veel weerstand geven en mogelijk zelfs opstropen. Vooral bij het vrij uit de hand prikken zal het risico op prikincidenten hoger zijn.

  • Een studio inrichten is meer dan alleen een ruimte regelen.
  • Het is wel het visitekaartje van je bedrijf.
logo
Inrichting studio